Nieuwsbrief december 2016

D I E R E N T A A L

21644501-winter-banner-with-blue-snowflakes-b

003a

Namens alle dieren

en vrijwilligers van

Stichting Dierenthuis 

willen wij u

fijne dagen

en een 

heel mooi 2017 

toewensen!

 

LIEVE MENSEN

067aVanuit ons dierenhart willen wij iedereen bedanken die ons werk voor de dieren mogelijk maakt. Hoe fijn is het om een ongelukkig dier weer gelukkig te zien, hoe fijn is het om altijd weer op jullie steun te mogen rekenen.
Het leven in een dierenopvang is niet altijd makkelijk, maar als er nood is dan laten jullie ons nimmer in de kou staan. Jullie steun geeft vertrouwen in de toekomst en voor 2017 gaan we er weer volop tegenaan. Mogelijkheden zijn er genoeg op het terrein van Dierenthuis en van die mogelijkheden moeten we gebruik maken, omdat zoveel dieren beter verdienen. Elk dier heeft recht op geluk, ze willen net als wij gelukkig zijn. Voor sommige mensen lijkt het misschien een speld in een hooiberg, er is veel leed overal. De mens kunnen we niet veranderen, we kunnen wel samen een blok vormen tegen dierenleed en handelen wanneer dieren in echte nood zijn. Samen met zoveel dierenliefhebbers vinden heel veel dieren een nieuwe toekomst. Een beetje geluk, liefde en veiligheid is alles wat de dieren wensen. Laten we van de mogelijkheden gebruik maken, voor de dieren in nood waar ook ter wereld. Met heel veel overtuiging en goede moed gaan wij in 2017 weer aan het werk. Met dank aan allen die ons werk voor de dieren steunen.

HEEL, HÉÉL, HÉÉL HARTELIJK BEDANKT ALLEMAAL!

img_0667Wat zijn we weer verwend de laatste tijd. Vrijwel iedere dag kwam de koerier pakketten bij ons afleveren. Blikjes Gourmet Mousse voor de katjes, fleecedekentjes, kauwstaven voor de honden, schoonmaakspullen. Echt te veel om op te noemen. We hebben getracht iedereen zoveel mogelijk persoonlijk te bedanken, maar niet ieder pakje was voorzien van de gegevens van de afzender. Daarom willen we alle gulle gevers die we niet hebben kunnen traceren, langs deze weg alsnog bedanken. Heel, héél, héél hartelijk bedankt allemaal! 

DIERENTHUIS NOG HUISELIJKER EN GEZELLIGER

Het afgelopen jaar hebben we weer veel gedaan om Dierenthuis nog huiselijker en gezelliger te maken. In het bijzonder willen we aandacht besteden aan het grootste project, de verbouwing van het magazijn. Het enorme project is geheel gesponsord door Hemubo. Dankzij de firma Hemubo kreeg het nogal rommelige magazijn een geweldige metamorfose.

dscn1415Er is nu een kamer met zwembad, een extra ziekenkamer voor de katten en een huiskamer voor de invalide hondjes. In de ziekenboeg staan blinkende, nieuwe benches waar de zieke katjes optimaal verzorgd kunnen worden. Het geld voor de benches werd bijeen gebracht door de verkoop van ansichtkaarten en agenda’s met foto’s van onze dieren. Vrienden van Stichting Dierenthuis in Almere van vrijwilligster Cora heeft deze inzamelingsactie op touw gezet.

De huiskamer van de invalide hondjes is helemaal ingericht op hun speciale verzorging. De hondjes zijn niet zindelijk en hebben geen beheersing over hun blaas en darmspieren. Dat betekent natuurlijk heel veel schoonmaken. Maar het belangrijkste is ook voor hun dat de huiskamer een thuis is! Dus zijn er manden, heerlijke bedjes en vrolijke kleuren. Voor de verzorgers is er een tv en koffieapparaat. In de keuken staan alle rolstoeltjes te wachten op de avonturen die de brigade overdag beleefd. Op de matrassen kunnen de hondjes lekker stoeien zonder dat ze zich bezeren. En je kunt er heerlijk op slapen natuurlijk. ’s Avonds na het harde werk komen de verzorgers knuffelen. Dan komen ze lekker op de bedjes tussen de hondjes zitten.

dscn1407

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Laatst was er een programma op de tv over de allerrijksten. Enorme villa’s, peperdure auto’s en fonkelende sieraden waren er te zien. Dan zit je daar als vrijwilligster in je oude kleren. Met de kop van Mowgli op je been, Teddy lekker tegen je aan en de andere hondjes om je heen. Je geeft lieve Missy een kus op haar voorhoofd en ze kijkt je aan met die trouwe ogen. Dan voel je je heel rijk. Daar kan toch geen villa of auto tegenop.

Met heel veel dank aan firma Hemubo en alle Dierenthuisvrienden!

NOG OP ZOEK NAAR EEN CADEAU VOOR DE FEESTDAGEN?

093a

Geef een adoptie van een lieve hond of kat of paard cadeau.

Kijk hier voor de dieren die ter adoptie staan.

 

 

 

De Dierenthuis agenda en kalender zijn ook nog te bestellen.

Uitsluitend te bestellen via mail naar info@dierenherinnering.nl

Kalender kost 19,95

Agenda’s klein 12,50, groot 15,=

Exclusief verpak- en verzendkosten (afhankelijk van gewicht).

MET HART EN ZIEL

dscf1101Zo ongeveer 3 jaar geleden was ik eind november in Park Frankendaal in Amsterdam, waar elke laatste zondag van de maand de Pure markt gehouden wordt. Ik liep langs een stand van Dierentehuis Amstelveen, waar onder andere gebreide knittens werden verkocht. Ik raakte in gesprek met één van de dames die mij vertelde dat de opbrengst van de knittens ten bate was voor de opvang van verwilderde katten. Ik hoorde toen voor het eerst van het bestaan van Stichting Dierenthuis. De wilde katten zouden namelijk worden ondergebracht bij Stichting Dierenthuis. Uiteraard heb ik een knitten gekocht, die nog steeds in de kamer staat. Dankzij die kleine knitten en het verhaal erachter van Dierenthuis, heb ik kort daarna een kat van de welbekende spuit mogen redden, en schrijf ik nu dit verhaal. Toeval? Nee, toeval bestaat echt niet.
Mijn vader die in Lelystad woonde, heeft jarenlang een zwerfkat te eten gegeven. De kast stond vol met kuipjes voer. Hij mocht geen honger leiden, dus kreeg hij er wel 8 per dag. Hij gaf hem de naam Dill, naar een oud collega die ook zoveel kon eten. Op een dag bleek Dill een behoorlijk ontstoken oog te hebben. De Dierenambulance heeft hem naar de Dierenarts van de opvang in Lelystad gebracht. Dill bleek niet gechipt en werd opgenomen als zwerfdier. Ik wilde op de hoogte blijven en hoorde na 2 weken dat zijn oog volledig was genezen, maar dat hij wel aids had. Hij mocht nog wel blijven, maar zou waarschijnlijk toch een spuitje krijgen. Hoezo een spuitje? Echt niet! Ik heb gelijk naar Alice gebeld, en Dill mocht komen op 11 januari 2014. Het was die dag bezoekersdag en ik mocht nog meelopen. Het viel mij gelijk op wat voor positieve energie ik overal voelde.
estherNa donateur worden en adoptie van Dill wilde ik graag meer doen, en ik mocht meehelpen als vrijwilliger. Helaas is Dill inmiddels overleden en is Nijntje nu mijn adoptiepoesje. Nijnemijn die altijd enthousiast meehelpt met schoonmaken. Ondanks zijn handicap het meest vrolijke kattenvriendje van Dierenthuis. Ik doe altijd de kattenkamers, die altijd beginnen met een knuffelcessie waar je handen tekort komt. Maar zowel bij de katten als de honden heb ik inmiddels al heel wat vrienden gekregen. Ze komen me al vrolijk verwelkomen zodra ik het hek binnenkom, met vaak kleine Liesje voorop. Zoveel dieren en zoveel verschillende karakters. Sommige nieuwe katten in kamer 3 en 4, waar je niet eens naar mocht kijken, maar nu bijna aaibaar zijn.
Net als bij de katten, zie je ook bij de honden vaak het vertrouwen terugkomen, ondanks een heel triest verleden, en zie je ze weer hond worden. Door sommigen wordt je hierbij dubbel geraakt. Eén daarvan was Esther, bang en onzeker toen zij er pas was. Bij de eerste bezoekersdag die ze meemaakte zat ze in de keuken. De bezoekers vond ze duidelijk eng en ze begon te beven. Ik ging bij haar zitten op het matras en hoewel ze mij ook nog niet goed kende, kroop ze bij me weg en voelde zich duidelijk veilig en stopte met beven. Wat ik toen voelde was dankbaarheid voor het vertrouwen dat ik van haar kreeg. Ik had het gevoel of ik haar al jaren kende. img_7390Binnen korte tijd zag je Esther onvoorstelbaar opbloeien tot een vrolijke hond vol zelfvertrouwen, die met haar rolstoel een voorbeeld was hoe je kon spelen. Helaas is Esther er niet meer, maar ze heeft geluk en liefde gekend, en blijft voor mij altijd speciaal. Net als mijn grote vriend Otto, een held en een doorzetter. Zoveel meegemaakt, geestelijk en lichamelijk mishandeld en soms gehandicapt, maar toch zo vrolijk en moedig. Dierenthuis, de naam zegt het al, de dieren zijn daar echt blijvend thuis. Waar zouden ze zijn als Dierenthuis niet bestond??? Waar zouden ze zijn zonder Alice en Steven??? Dan ga je toch ook met een fijn gevoel naar huis als je zo’n dag weer heb mogen meewerken.
Karin

NIEUWE BEWONER: KAREL

karel-1611-1

Ook in Nederland zijn er veel dieren die een armzalig bestaan leiden. Dieren die nergens thuis zijn, ooit verstoten zijn of zelfs nooit een huis gehad hebben. Voor hen geen veilig thuis, geen warme mand en goed gevulde voerbak. Geen aandacht van mensen.
Ze zijn vaak heel schuw en zullen eerder wegvluchten dan uit zichzelf naar iemand toe te gaan. Soms is de nood zo hoog dat ze hun angst overwinnen en toch de bewoonde wereld in trekken.
Zo ook Karel. Hij zwerft door Lelystad. Dak- en thuisloos. Hij heeft geen idee hoe het leven ook kan zijn. Hij kent alleen de keiharde kant. Zijn instinct drijft hem naar de juiste carport. Die carport hoort bij het huis van een dierenvriend. Stram en moeilijk lopend, hongerig en mager zoekt Karel er zijn toevlucht. En niet tevergeefs. Hij krijgt voedsel en een beschutte plaats om te slapen. Wat is hij moe. Eindelijk kan hij slapen zonder voortdurend waakzaam te moeten blijven. Slapen zonder het knagende hongergevoel in zijn lijf. Het bevalt hem goed en Karel gaat niet meer weg.  Omdat het steeds kouder wordt overweegt men om hem binnen te halen. Er woont al een oude kater op dat adres en een tweede dier zou er ook welkom zijn.

karel-adoptiefotoDe toekomst lijkt Karel toe te lachen. Het wordt zorgvuldig aangepakt en Karel gaat op bezoek bij de dierenarts. Hij wordt gecastreerd en er vindt een grondige check up plaats. Een bloedonderzoek is daar onderdeel van en daar spat zijn toekomstdroom uiteen. Hij blijkt besmet met het kattenaidsvirus. Wat nu? Goede raad lijkt duur te zijn. Een medewerker van de dierenambulance brengt uitkomst. Zij maakt de dierenvriend attent op Dierenthuis. En zo verhuist dit prachtige dier voor de laatste keer. Karel woont nu bij ons in Dierenthuis. Zijn oude bestaan is voorgoed voorbij. Vanaf nu begint zijn goede leven. Voor wie mag Karel extra speciaal zijn? Wie wil hem financieel adopteren? Hij zal u zeer dankbaar zijn.

LADY EN NAPOLEON ZOEKEN NOG ADOPTANTEN

amie_8499

Als zwerfhond in Roemenië heb je geen makkelijk leven. Meestal kom je vroeg of laat op een nare manier aan je eind. Door mishandeling, door een verkeersongeluk. Of je overlijdt in een van de vele dodingsstations die het land rijk is. In alle anonimiteit en onverschilligheid. Je sterft er van de honger, door ziekte, door gevechten met soortgenoten. Of je wordt ‘geëuthanaseerd’. Uitgemergeld en beroofd van al je waardigheid word je op barbaarse wijze afgemaakt.

Lady is ongeveer zeven jaar oud. Ze heeft geen achterpootjes meer nadat ze is aangereden door een trein. Napoleon is een jaar of negen. Er is op hem geschoten. Een van zijn voorpoten was niet meer te redden is daarom geamputeerd. Lady en Napoleon hebben het geluk gehad dat ze door vrijwilligers van het asiel in Vatra Dornei van de straat zijn gehaald en de benodigde medische zorg hebben gekregen, voordat ze door hondenvangers zijn gevonden en vervolgens naar een dodingsstation zouden zijn gebracht. Geluk, echter, is een relatief begrip. Drie jaar later verblijven beide honden nog steeds in het asiel. Hun situatie is uitzichtloos, niemand wil ze een warm mandje in een veilig thuis bieden. De rest van je leven doorbrengen in een hok … Is dat geluk?! Nee, vinden de vrijwilligers van het asiel in Vatra Dornei. Nee, vindt Stichting Dutch for Strays. En Stichting Dierenthuis? Dierenthuis zegt ja wanneer Francis van Dutch for Strays vraagt of Lady en Napoleon bij ons welkom zijn. Sinds begin augustus wonen de hondjes in Almere.

img_5123Lady is bang voor mensen. De eerste tijd hield ze zich schuil in de bosjes. Tweemaal daags worstelden we ons met een bakje voer tussen de brandnetels door. In het begin kroop ze nog verder weg wanneer ze ons zag, maar al gauw zagen we door de struiken een paar nieuwsgierige oogjes vragend opkijken. Etenstijd? Oh! Nou vooruit, kom dan maar in de buurt! Slimme meid :). Inmiddels woont Lady lekker binnen en ontloopt ze ons niet meer. Ze durft zelfs een kluifje uit je hand aan te nemen!

Napoleon is een eigenzinnige lieverd. Hij is dol op aandacht en een aai over z’n bol, zolang hij zelf maar kan bepalen wanneer het tijd is voor de knuffelsessie. Hij bekijkt het reilen en zeilen hier het liefst vanaf z’n luie kussen. Af en toe haalt hij even een frisse neus in de tuin en dan hop, gauw weer naar z’n warme bed! Deze twee bijzondere dieren hebben nog geen enkele adoptant achter hun naam staan. Wie wil het nieuwe jaar voor Lady en Napoleon extra gelukkig laten beginnen door (een van) hen financieel te adopteren? Alvast hartelijk dank namens deze dappere mooie lieverds!

VEGETARISCH RECEPT: POMPOEN-KRUIDENRAVIOLI (6 personen)

img_0403500 gram pompoen, geschild en in stukken, 225 gram bloem, 3 biologische eieren, licht geklopt, ½ theelepel nootmuskaat, 15 blaadjes salie, 15 blaadjes platte peterselie, zout en peper naar smaak, 60 gram geraspte pittige kaas, 125 gram gesmolten boter.

Oven voorverwarmen op 180°C. Pompoenstukken in ingevette schaal in circa een uur gaarbakken en af laten koelen.

Kneed de bloem met de geklopte eieren in een keukenmachine 30 seconden tot een soepel deeg. Leg het op een met bloem bestoven werkvlak en kneed het met de hand nog 3 minuten goed door tot het superzacht is. Leg het dan onder een schone theedoek een half uurtje apart.

Leg de afgekoelde pompoen in een schaal, voeg nootmuskaat toe en pureer met een vork.

Rol de helft van het deeg uit tot een rechthoekige lap van 2 mm dik en de andere helft tot een iets grotere rechthoek. Schep op de eerste lap theelepels van de pompoenpuree, 5 cm uit elkaar. Druk deze vullingen iets plat en leg er een blaadje salie of peterselie op. Bestrijk het deeg tussen de hoopjes vulling met iets water en leg de tweede lap er overheen. Druk het deeg tussen de hoopjes daarna voorzichtig aan en snijd de zo ontstane kussentjes los met een scherp mes.

Breng een grote pan met water aan de kook en kook de deegflapjes met 5 à 6 tegelijk in 4 minuten gaar. Laat ze goed uitlekken bestrooi ze met peper, zout en geraspte kaas. Giet er in een een dun straaltje de gesmolten boter overheen.

Lekker met een grof gehakte tomatensalsa van verse ontvelde vleestomaten die op smaak gebracht is met heel fijn gesneden ui en olijven. Een dressing van wat (olijf-)olie, citroensap en vers geperste knoflook maken deze salsa af.

Een volle maar niet te zware rode wijn en knapperig volkorenbrood maken het helemaal af.

ADOPTEER EEN DIER

044aHet adoptieplan is in het leven geroepen om Stichting Dierenthuis te ondersteunen in de hoge kosten van de verzorging van onze kwetsbare dieren. Katten besmet met het aids- of leucosevirus, de sukkelaars, honden met o.a. hartfalen en oude paarden. Medicatie, dieetvoer, seniorenmuesli voor de paarden, vele operaties en de verzorging kosten veel geld.

U kunt ons daarbij helpen door een dier te adopteren. Enkele keren per jaar krijgt u een bericht met foto over hoe het met uw dier gaat.

Bezoek is welkom op zaterdag om de week. Alleen op afspraak via info@dierenthuis.nl. Bezoektijden zijn van 15.00 tot 17.00 uur. Kinderen zijn welkom vanaf 16 jaar.

Het is fijn voor onze dieren om adoptanten te hebben voor wie zij extra speciaal zijn. Niet langer kansarm en ongewenst maar bijzonder.

Kijk hier voor de dieren die ter adoptie staan.


 

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.