Nieuwsbrief februari 2016

D I E R E N T A A L

=======================================================================

IMG_9617GOEDEREN: ……..EVEN NIET

In verband met de geplande verbouwing van het magazijn hebben wij het op moment geen plek meer om veel spullen op te slaan.

Spullen die wij dagelijks gebruiken (voer, kluiven, schoonmaakmiddelen, dekens etc) kunnen nog wel gebracht / meegenomen worden.

=======================================================================

TOEN EN NU: HET HEMELBED

bed 1

 

In Wilbertoort het bed van Alice en Steven

 

 

 

 

 

 

 

 

bed 2

 

In Aarle Rixtel een slaapplaats voor de leucose katjes

 

 

 

 

 

 

bed 3

 

En in Almere een heerlijk rustig plekje voor de verwilderde katjes

 

 

 

 

=======================================================================

UPDATES

In onze vorige nieuwsbrief deden wij een oproep om uw Zooplus punten aan Dierenthuis te doneren. Daar is massaal gehoor aan gegeven en Dierenthuis heeft de 218.350 punten uitgekeerd gekregen in producten die wij goed kunnen gebruiken voor de dieren. Heel veel dank iedereen die gedoneerd heeft!

Ook kon er op Dierenthuis gestemd worden voor een mooi bedrag via de webwinkel 123inkt. Dierenthuis ontving 1680 stemmen, wat goed wat het mooie bedrag van 1359,47 euro opgeleverd heeft. Wederom, dank!

Tevens hebben we een oproep gedaan om te doneren voor een paardenstal. Ook deze oproep was succesvol, de paardenstal is inmiddels opgebouwd en de paarden hebben weer droge voeten!

IMG_7977

IMG_7988

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_7999

IMG_8007

 

 

 

 

 

 

 

=======================================================================

MET HART EN ZIEL

Tuin (18)Het is alweer bijna 10 jaar geleden dat ik een artikel over Dierenthuis las in een kattenblad. Dierenthuis? Nog nooit van gehoord en dat terwijl het maar 16 kilometer van mijn woonplaats was, de eerste vestiging van Dierenthuis in Wilbertoord destijds. Ik was nieuwsgierig hoe het er zou zijn en besloot een keer te gaan kijken. Daar is het niet bij gebleven. Het sprak me erg aan dat honden en katten die verder nergens terecht konden hier een toevluchtsoord vonden. En dan vooral de manier waarop: geen hokken, geen tralies. De dieren konden vrij door het pand en de tuin bewegen, bloeiden helemaal op. Anna de rottweiler deelde een mand met Wendy het yorkshire terriërtje, Sonja de rode poes ging via een ladder het dak op om mosjes te verzamelen. Je keek je ogen uit!  Niet alleen ben ik donateur geworden en adoptant van een kat (toentertijd de eenogige aidskater Frits, helaas overleden. Momenteel is mijn adoptiekat Jules de Corte), ik ben vanaf dat moment ook wekelijks op mijn vaste vrije donderdag naar Dierenthuis gegaan om te helpen met schoonmaken, de was, voeren, enz. En tussendoor hier een hond over zijn bol aaien, daar een kat knuffelen. Het Dierenthuis virus had me al snel te pakken.

IMG_0672Toen Dierenthuis uit zijn jasje groeide, volgde de verhuizing naar Aarle-Rixtel waar veel meer ruimte was. Een prachtig terrein. Ook daar kon ik wekelijks komen helpen. Weliswaar een stuk verder rijden, maar nog goed te doen. Maar in Aarle-Rixtel kwamen ook al snel de zorgen omdat Dierenthuis daar weer weg moest. Daar heb ik wel wakker van gelegen: hoe moest dat nu verder met al die dieren? Al die lieve dieren, die nergens anders terecht konden. Denk aan onder andere  de honden Nero, Tommy, Sam, Sofietje, Barend, blinde Ozzy en de katten Duvel, Wiegel en Waggel, Mae West, Aaltje, Kees, Tony, Krulletje. Zo veel herinneringen aan zo veel dieren. Het haalde zelfs de politiek en gelukkig kwam er een oplossing: Dierenthuis was welkom in Almere. Het duurde nog een hele tijd voordat er verhuisd kon worden. Eerst moesten alle vergunningen in orde zijn, daarna kon er pas gebouwd gaan worden. Door alle druk van de gemeente Laarbeek die dreigde met grote dwangsommen, moest er al verhuisd gaan worden naar Almere terwijl de bouw nog in volle gang was. Iedere dag kwam er een ambtenaar van de gemeente tellen hoeveel dieren er die dag verhuisd werden. Het was pionieren daar in Almere: zonder verwarming, sanitaire voorzieningen of warm water. Vooral voor Alice en Steven, die eigenlijk in een bouwput gingen wonen. Wij vrijwilligers konden ‘s avonds terug naar ons eigen warme huis. Petje af dat ze dat volgehouden hebben! Ik zie me nog samen met Steven met in de vrachtwagen een stuk of 40 katten in reismandjes in Almere arriveren. We deden de deur van de laadruimte open en… daar zat Zazou ons triomfantelijk aan te kijken. Hij had onderweg net zo lang aan de sluiting van zijn reismandje zitten frunniken totdat hij kon ontsnappen. Op mijn arm heb ik Zazou zijn nieuwe woonruimte ingedragen. SONY DSCHij is de enige kat die niet in een reismandje het gebouw binnenkwam. De laatste dag van de verhuizing was alle hens aan dek. Iedereen die een auto had, bracht dieren naar Almere. Zelf had ik 12 katten in reismandjes in de auto. De weinige ruimte die nog over was werd opgevuld met dekens, die tenslotte ook mee verhuisd moesten worden. Dat was eind november 2012. Inmiddels zijn we ruim 3 jaar verder en Dierenthuis wordt steeds mooier, de kamers sfeervoller. Binnenkort wordt het zwembad voor de gehandicapte honden gerealiseerd en zo zijn er nog meer plannen. Steeds zijn er weer nieuwe dieren die daar een fijn definitief tehuis vinden. Helaas moeten we ook af en toe afscheid nemen van dieren. Dat is slikken, vooral als het een favorietje is zoals poes Greetje die zo heerlijk in je nek kon liggen en aan je oorlel sabbelen.

Doordat ik bij Dierenthuis zag hoe goed blinde katten zich kunnen redden, besloot ik 4 jaar geleden zelf een blinde kat in huis te nemen. Nooit spijt van gehad, het is een geweldige kat! Sterker nog: sinds juli hebben we er een blind kitten bij dat ook nog een huisje zocht.

De afstand naar Almere is jammer genoeg dusdanig groot en met files dat ik er niet langer iedere week op mijn vrije dag naartoe kan. Het blijft nu bij af en toe in het weekend een handje toesteken. En dan bekaf maar met voldoening naar huis gaan omdat de dieren weer in een schone omgeving zitten met genoeg te eten en te drinken en er en passant ook weer een stapel was weggewerkt is. En verder blijf ik betrokken door alle berichten te volgen op Facebook. De pagina heeft inmiddels al meer dan 19.000 likes! Een heel grote Dierenthuis familie. Tja, als het Dierenthuis virus je eenmaal te pakken heeft, laat het je niet meer los.

Carina

=======================================================================

HOE IS HET MET ………. SYLVIE

.DSC00562aDieren (2)

.

.

.

.

.

 

Sylvie in Wilbertoord                                              Sylvie op de kar (Aarle Rixtel)

 

In 2006 kregen we een mail vanuit Spanje. Bij een vangactie voor verwilderde katten is een lapjeskat in de vangkooi gekomen. Het katje kan niet normaal lopen. Het ziet eruit alsof ze gehurkt aan het lopen
is, haar achterpootjes gebogen. Volgens de dierenarts heeft ze geen heupkommen en hebben zich

nieuwe gewrichten gevormd, niet van kraakbeen en bot maar van spieren. Haar hamstrings zijn te kort,waardoor ze dus gebukt loopt. Ze kan zich wat voortbewegen betreft aardig redden maar haar kostje bij elkaar scharrelen lukt moeilijk omdat ze altijd weggejaagd wordt door de andere katten.

Sylvie N144-4Ze kan niet teruggezet worden op de vangplek. Dat is te gevaarlijk voor haar. En in laten slapen wil degene die haar gevangen heeft natuurlijk niet.
Sylvie is welkom bij Dierenthuis waar ze nu inmiddels al 10 jaar gelukkig is.

Eerst in Wilbertoord, daarna Aarle Rixtel en nu in Almere.

Lieve schat hopelijk kunnen we nog lang van je genieten.

=======================================================================

NIEUWE BEWONERS (katten)

FIV en FeLV. Twee dodelijke kattenziektes die geen grenzen kennen. We krijgen dan ook aanvragen voor diertjes van binnen en buiten Nederland. Emile komt uit Roemenie, Snowy, Rooie Karel en Gijs komen uit Nederland. Allen zijn zij besmet met het FIV virus. 

Emile

Snowy adoptiefoto

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12742069_1056386694381399_5278791239444579207_n

12494911_1056386691048066_8479496642106449269_n

=======================================================================

NIEUWE BEWONERS (honden)

Langzittende asiel honden, waaronder honden die bijten, honden die oud en/of ziek zijn, daar is onze opvang in gespecialiseerd. Abel, Sproet, Rakker, Cody en Petro vallen in deze categorie. Wij verwelkomen deze honden in onze roedel. 

.Sproetabel

.

.

.

.

.

.

.

.

..

aMIE_1691Rakker website

.

.

.

.

.

.

.

.

.

..

.

12742758_1060698247283577_9222816233106161318_n

.

.

.

.

.

.

.

.

=======================================================================

DIER EN KUNST

DSCF8470

 

 

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.
DSCF8404

 

=======================================================================

VEGETARISCH RECEPT: PANNENKOEKEN (als hoofdgerecht)

SONY DSC

Pannenkoeken zijn veel veelzijdiger dan u misschien denkt. Ze kunnen met van alles en nog wat gevuld worden en dan ‘zo’ of, na een verblijf in de oven, als ovenschotel gegeten worden.

Basisrecept voor het beslag.
125 gram tarwebloem, mespuntje zout, 2 biologische eieren maat M, 300 ml –naar keuze- volle of halfvolle melk.
Zeef de bloem met het zout in een kom. Maak er een kuiltje in en klop de melk er geleidelijk doorheen. Wanneer er een mengsel met de dikte van een gebonden saus is ontstaan dan kunnen de eieren er 1 voor 1 doorheen. Klop nog even goed door tot het beslag vrij van klontjes is. Zet 30 à 45 minuten in de koelkast. Nog een keer doorkloppen en u kunt bakken.

Zoetzure groenten
300 gram boeren soepgroenten, 1 flinke teen knoflook uit de knijper, 2 gehoopte eetlepels heel fijngehakte ananas (uit blik), 2 eetlepels van de ananas siroop, 60 gram gare aduki (of andere) bonen, 1 dessertlepel donkerbruine riet- of basterd-suiker , 2 eetlepels citroensap, peterselie en/of geraspte niet dierlijk gestremde kaas (garnering), 2 eetlepels (kokos- of andere plantaardige) olie.

Bak de groenten met de knoflook kort aan in de olie. Voeg suiker, ananas(sap) en citroensap toe. Laat onder toevoeging van 2 eetlepels water in ca. 5 minuten op heel zacht vuur gaar worden. Meng de bonen erdoor en warm op hoog vuur onder voorzichtig roeren, nog 1 minuut goed door. Leg 1 à 2 volle eetlepels van het hete mengsel op het midden van een pannenkoek en vouw hem dicht, zodat er een pakketje van ca. 5×10 cm ontstaat. Doorgaan tot het op is. Naar keuze met gehakte peterselie bestrooien en meteen serveren of de pakketjes naast elkaar in een passende ovenschaal leggen, er i.p.v. peterselie, geraspte kaas over strooien en even een paar minuten onder de hete grill bruin laten worden. Daarna pas de gehakte peterselie er over en serveren. Voor de liefhebber wat frietjes erbij.

Paddenstoel, amandel en taugé
150 à 175 gram paddenstoelen naar keuze (oesterzwammen/kastanjechampignons/ shii-take. Bij voorkeur geen -of maar heel weinig- gewone champignons), 125 verse taugé, 2 à 3 in fijne ringetjes gesneden lente-uitjes, 2 eetlepels ketjap manis (of andere donkere sojasaus), (eventueel) 1 à 2 eetlepels water (afhankelijk van hoe droog de gebakken vulling is), 60 gram amandelschaafsel (even roosteren in een beetje margarine in een pan met anti-aanbaklaag). 2 eetlepels plantaardige (bij voorkeur kokos) olie.
Aziatische/Indonesische kruiden (gemberpoeder/djahé), korianderpoeder, komijnpoeder, citroengraspoeder, knoflookpoeder, peper en zout. Peterselie of bieslook (en wat van de amandelsnippers) om te garneren.

Wok de in plakjes gesneden paddenstoelen en de lente-ui een paar minuten op redelijk hoog vuur. Voeg kruiden en taugé toe en bak nog 1 minuut goed door (taugé moet wel knapperig blijven). Meng de ketjap (en het eventuele water) en 50 gram van de de geroosterde amandelsnippers erdoor en maak af met peper en zout. Beleg het midden van elke pannenkoek met een deel van het mengsel en vouw er een pakketje van. Bestrooi met achtergehouden amandelsnippers en gehakte peterselie en serveer meteen. Een simpele tomatensalade smaakt er lekker bij.

Spinazie à la crème en ei 
1 pak (450 gr) spinazie à la crème, 3 hardgekookte eieren, peper, zout. Eventueel een teentje knoflook uit de pers en nog wat extra room. Geroosterd sesamzaad en een beetje sesam olie (garnering).

Pel de eieren en haal ze door de eiersnijder zodat er plakjes ontstaan. Warm de spinazie op en maak op smaak af met peper, zout en -indien gewenst- de knoflook en/of extra room. Smeer de warme pannenkoeken in met een ‘mooie’ laag warme spinazie en leg in het midden een rijtje plakjes ei. Rol op, bestrijk de rolletjes met een kwastje met sesamolie, strooi er de sesamzaadjes overheen en serveer.

In de volgende nieuwsbrief pannenkoeken als nagerecht.

=======================================================================

ADOPTEER EEN DIER

Het adoptieplan is in het leven geroepen om Stichting Dierenthuis te ondersteunen in de hoge kosten van de verzorging van onze kwetsbare dieren. Katten besmet met het aids- of leucosevirus, de sukkelaars, honden met o.a. hartfalen en oude paarden. Medicatie, dieetvoer, seniorenmuesli voor de paarden, vele operaties en de verzorging kosten veel geld.

U kunt ons daarbij helpen door een dier te adopteren. Enkele keren per jaar krijgt u een bericht met foto over hoe het met uw dier gaat.

Bezoek is welkom op zaterdag om de week. Alleen op afspraak via info@dierenthuis.nl. Bezoektijden zijn van 15.00 tot 17.00 uur. Kinderen zijn welkom vanaf 16 jaar.

Het is fijn voor onze dieren om adoptanten te hebben voor wie zij extra speciaal zijn. Niet langer kansarm en ongewenst maar bijzonder.

Kijk hier voor de dieren die ter adoptie staan.

=======================================================================

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.