Nieuwsbrief december 2019

D I E R E N T A A L

==============================================================================

WIJ WENSEN IEDEREEN EEN HEEL FIJN, MOOI, GEZELLIG EN GEZOND 2020 TOE !

==============================================================================

TERUGBLIK OP 2019

Zo aan het eind van het jaar blikken we even terug op 2019. Wat is er allemaal gebeurd? Was het een enerverend jaar? Was het een jaar om te onthouden of een jaar om liefst zo snel mogelijk te vergeten?

Het was een jaar van afscheid nemen van geliefde dieren en verwelkomen van nieuwe dieren. Het was een jaar van blijdschap om alle liefde van mensen om ons heen die ons hielpen met daden en giften of ons cadeautjes stuurden. Ook de fantastische giften van Stichting Abri voor Dieren (paardenstallen, tandartsunit) hebben het voor ons een mooi jaar gemaakt.
Maar het was ook een jaar van zorgen, zware operaties en vechten voor poesje Mimi (voor
wie het verhaal niet kent: klik hier om alles terug te lezen.

Een jaar waarin we dieren hebben opgenomen die we tot ons verdriet toch niet hebben kunnen redden (Percy). Het was een jaar met ups en downs. Het was het jaar waarin poesje Mimi en hond Otto startten met hun verhaaltjes over de dagelijkse gang van zaken in de opvang. Klik hier voor Mimi’s keek op de week en klik hier voor Otto’s verhalen.

Een jaar waarin we zijn doorgegaan met het strijden tegen de Almeerse klei door het aanleggen grindpaadjes en het zaaien van gras.


Het was een jaar om in herinnering te houden en met dankbaarheid op terug te blikken. Maar niet te lang – we gaan in 2020 vol enthousiasme verder op de ingeslagen weg. We gaan door met het professionaliseren en uitbreiden van onze kliniek, door met het inrichten van de tuinen en bovenal we gaan door met het nog steeds beter maken van de zorg voor onze dieren.

Maar dit alles kan niet zonder onze adoptanten en donateurs. Daarom: Bedankt voor jullie onmisbare ondersteuning!

==============================================================================

WINTERSLUITING

Het was een mooi jaar, met vele mooie dagen. Door het mooie weer hebben we zelfs wat extra bezoekdagen kunnen inplannen. Al onze dieren hebben genoten van alle aaitjes, knuffels en spullen die zij hebben ontvangen. Vele van de bezoekers hebben ook financieel een donatie gedaan. Onze hartelijke dank voor dit alles.

Voor de winter gaan we even dicht. We zien u graag terug in het voorjaar !

Hou onze website en facebook in de gaten voor de nieuwe bezoekdata.

==============================================================================

NIEUWE BEWONER: STEWIE

Hoe troosteloos kan een dierenleven beginnen? Het verhaal van Stewie is daar een duidelijk Voorbeeld van. Als kitten van pas een paar weken oud al moeten zwerven op straat en dan ook nog geen ogen hebben. Kansloos lijkt het. Ten dode opgeschreven. Toch kwam er voor Stewie redding. Redding in de vorm van een mevrouw die hem vond en meenam naar huis. Eind goed al goed? Nee, helaas niet. Mevrouw kan de zorg voor Stewie door ziekte niet verder op zich nemen. Weer komt er een oplossing. Stewie verhuist naar een nieuw adres. Maar ook daar dient zich een probleem aan. Stewie kan absoluut niet overweg met de twee katten die er al wonen. Hij heeft in zijn jonge kattenbestaan veel te vroeg afscheid moeten nemen van zijn moeder en daardoor heeft zijn sociale ontwikkeling een flinke knauw opgelopen.

Stewie raakt verder geïsoleerd doordat hij in zijn eentje in een kamer geplaatst wordt om verdere narigheid te voorkomen. Daar raakt hij enorm gefrustreerd door en hij begint ook tegen mensen lelijk te doen. Een trieste situatie voor mens en dier. Wat te doen? Er moet een permanente oplossing komen, maar hoe?

Dierenthuis biedt uitkomst en Stewie verhuist voor de allerlaatste keer. Het is even wennen, Stewie moet zijn plaats leren kennen, maar al snel vindt hij zijn draai. En dat hij geen ogen heeft is, is voor hem geen reden om niet feilloos zijn weg te vinden. Knap hoor Stewie.

Stewie zoekt nog adoptanten.

Klik hier om Stewie te adopteren

==============================================================================

MET HART EN ZIEL

Augustus 2006 ging ik voor het eerst op bezoek bij Stichting Dierenthuis. Zelf waren wij toen de troste baas van een Dobermann. Via een kennis hoorde ik van een Dobermann (Blinde Henkie) die door verwaarlozing blind was geworden en bij Dierenthuis woonde. Ik wilde Henkie en Dierenthuis wel eens met eigen ogen zien. Met een auto volgeladen met spullen, gekregen van familie, vrienden en collega’s reed ik naar Wilbertoord, bijna 2 uur rijden van mijn woonplaats vandaan.
Bij binnenkomst werd ik vriendelijke ontvangen door Alice en heel veel dieren. Blinde Henkie kon je niet missen, die liet zich luid horen, maar wat een schat.

Ik was erg onder de indruk van wat ik allemaal zag, wat een prachtig thuis voor al deze dieren. De honden en katten leefden in alle rust samen. Ik was gelijk verkocht. Wat prachtig dat zoveel dieren, die niet meer in de samenleving passen hier de rust en liefde vinden die ze verdienen.
13 jaar en 2 verhuizingen (Wilbertoord -> Aarle Rixtel -> Almere) later ben doe ik met veel plezier nog steeds vrijwilligerswerk. Op zaterdag ga ik altijd naar Almere, nu nog maar een klein uurtje rijden van mijn woonplaats vandaar en daarnaast doe ik thuis een deel van de administratie.
De verhuizing van Wilbertoord naar Aarle Rixtel verliep voorspoedig, maar helaas zoals bekend, waren we daar niet gewenst. De herinneringen hieraan zijn voor de vrijwilligers wat minder, de dieren hebben gelukkig van alle ellende en gezeur weinig meegekregen. Zij waren ook in Aarle Rixtel gelukkig.


Alice vertelde me toen over de plannen van de eventuele nieuwbouw in Almere. Toen ik daar een keer in de buurt op vakantie was heb ik de plek waar het nieuwe Dierenthuis zou moeten komen bezocht. Later sprak ik met Alice en zei dat het wel mooi zou zijn als dat zou lukken. “Dat lukt zeker” was haar antwoord. Gelukkig, het is gelukt! De verhuizing was zwaar, maar de alle vrijwilligers hebben het voor de dieren zo goed mogelijk georganiseerd. Er was hulp in Aarle Rixtel en in Almere om alles voor de dieren zo stressloos mogelijk te laten verlopen. Een hele verhuizing, maar het is gelukt.
Ik kan van al die jaren heel veel mooie verhalen vertellen over alle bijzondere dieren die bij Dierenthuis gewoond hebben en de dieren die er nog steeds wonen. Zoals het verhaal van een klein kittentje, wat een paar jaar geleden heel ziek was toen ze bij Dierenthuis kwam. Op een zaterdag heb ik haar om het uur moeten dwangvoeren omdat ze zelf niet meer at. Ze was zo teer, zo klein, zo ziek. Toen ik ‘s avonds naar huis ging heb ik “afscheid” genomen, ze was er zo slecht aan toe dat ik niet kon geloven dat het nog goed kon komen. Maar, mijn vriendinnetje, zoals ik haar noemde was er de week daarna nog. Later als ik haar riep, gaf ze altijd antwoord en kwam even een aaitje halen.
Of het verhaal van een hond met enorm angstgedrag en die bang is voor alles en zich alleen veilig voelt in zijn kennel in het asiel. Hoe bijzonder is het dan als deze hond binnengebracht wordt en hij binnen 10 minuten heel rustig onder tafel op je voeten ligt. Dan voel je je wel heel speciaal.


Alle dieren hebben een plekje in mijn hart. Voor mijn zijn alle dieren mooi en alle dieren lief ook al hebben sommige een grotere gebruiksaanwijzing dan anderen en vinden ze mij niet altijd lief .
Het is heel hard werken, zeker als het nat is buiten. Maar als ik dan naar huis ga en ik zie alle dieren weer op een schoon bedje of in een schoon mandje liggen en ze zijn weer goed verzorgd, dan geeft dat mijn een enorm warm gevoel. De rust en geborgenheid voor de dieren is waar we het voor doen.
Ik heb heel veel respect voor Alice en Steven, die met zoveel liefde, inzet en soms ook tegenslag, Dierenthuis gemaakt hebben tot wat het nu is, een prachtige opvang!

Anneke

==============================================================================

VEGETARISCH RECEPT: VEGAN BIEFSTUK TACO WRAPS

Ingrediënten: 4 mini tortilla wraps, ijsbergsla, 1 tomaat, 4 eetlepels maiskorrels, plantaardige boter of olie om in te bakken, 1 schaal vegan Biefstukc met 2 stuks, 1 rijpe avocado, scheutje citroensap, kiemgroenten *, 4 eetlepels vloeibare tahin (sesam pasta)**

Bereidingswijze
Bak de vegan biefstukken op halfhoog vuur in wat plantaardige boter voor ongeveer 5 minuten. Halverwege keren.
Verwarm de mini tortilla’s.
Prak de avocado fijn en voeg wat citroensap toe, om verkleuren tegen te gaan.
Snij de tomaat in kleine blokjes en meng met de maiskorrels.
Snij de vegan biefstukken in dunne plakjes.
Vul de mini tortilla’s met ijsbergsla, het tomaat-mais mengsel en verdeel de plakjes vegan biefstuk en avocado erover.
Garneer met de kiemen en de tahin en serveer.

* In plaats van kiemen kun je de taco wraps ook garneren met verse koriander of peterselie.
**In plaats van tahin kun je ook een sausje maken van vegan mayonaise, een teentje knoflook, zwarte peper, fijngehakte peterselie en dat verdunnen met wat water.

* Recept afkomstig van “wateetjedanwel.nl”

==============================================================================

ADOPTEER EEN DIER

Het adoptieplan is in het leven geroepen om Stichting Dierenthuis te ondersteunen in de hoge kosten van de verzorging van onze kwetsbare dieren. Katten besmet met het aids- of leucosevirus, de sukkelaars, honden met o.a. hartfalen en oude paarden. Medicatie, dieetvoer, seniorenmuesli voor de paarden, vele operaties en de verzorging kosten veel geld.

U kunt ons daarbij helpen door een dier te adopteren. Enkele keren per jaar krijgt u een bericht met foto over hoe het met uw dier gaat.

Bezoek is welkom op zaterdag om de week. Alleen op afspraak via info@dierenthuis.nl. Bezoektijden zijn van 15.00 tot 17.00 uur. Kinderen zijn welkom vanaf 16 jaar.

Het is fijn voor onze dieren om adoptanten te hebben voor wie zij extra speciaal zijn. Niet langer kansarm en ongewenst maar bijzonder.

Kijk hier voor de dieren die ter adoptie staan.

==============================================================================

Reacties zijn gesloten.