Nieuwsbrief oktober 2018

D I E R E N T A A L

=================================================================================

DEKENS

Help onze dieren de herfst en winter door met DEKENS. Wat hebben we een warme droge zomer gehad. Bij Dierenthuis zijn we echter alweer aan het vooruit denken voor het natte najaar en de winter die komen gaan. Wat hebben we nodig om onze dieren ook tijdens een koude, natte periode een aangenaam en droog bed te geven? Antwoord: dekens, veel dekens om met elkaar op te liggen of lekker onder te kruipen. Genoeg dekens om de bedden regelmatig te verschonen, want met nat en modderig weer blijven de bedjes niet lang droog. Daarom doen wij een beroep op jullie. Hebben jullie nog ongebruikte dekens liggen? Of willen jullie voor ons dekens bij de kringloop kopen? De dieren zullen jullie heel dankbaar zijn. Als er bij de kringloopwinkel verteld wordt dat het voor Dierenthuis is, is onze ervaring dat ze nog wel eens gratis meegenomen mogen worden. Dekens kunnen uiteraard per post naar ons gestuurd worden, maar goedkoper is het via een Access Point van UPS. Bij de poort afgeven kan natuurlijk ook. Iedereen die dekens voor onze dieren gaat regelen: Alvast héél hartelijk bedankt!

Wat voor soort dekens: Liefst goed wasbaar zoals dralon en fleece, maar wol is ook goed. In ieder geval grote dekens die breed genoeg zijn om onder het matras in te stoppen en lang genoeg om het matras volledig te bedekken. 150×200 is een prima maat.

Stichting Dierenthuis
Groene Kadeweg 51-53
1332 BV Almere

Gebruik voor UPS (voorheen Kiala) de volgende informatie.
Email: info@dierenthuis.nl
Ontvanger: Monique van Straten
UPS Access Point: Servicestation Euratom (U87553220)

Servicestation Euratom (U87553220)
Euratomplein, 7
1966 SP Heemskerk

Het UPS Access Point is niet in Almere, maar in Heemskerk. Dit omdat een vrijwilligster dit voor ons verzorgt.

=================================================================================

GIJS

Hi allemaal! Ik ben Gijs. Ondanks dat ik altijd netjes strak in het pak loop was ik nog niet zo lang geleden een zwerver. Ik moest zelf zorgen voor mijn natje en droogje. Dat is me toch een werk! Dus toen ik op mijn omzwervingen een boerderij tegen kwam zag ik mijn kans schoon. Daar zijn meer dieren, dus een kater als ik kon er vast ook nog wel bij. Ik klopte aan en melde mij als Meester Muizenvanger. Je moet jezelf een beetje verkopen, nietwaar? Ik werd aangenomen. In de arbeidsvoorwaarden stond alleen wel dat ik een kleine operatie moest ondergaan… je weet wel.
Tja… Via Stichting Dierenasiel Tiel werd dit geregeld. Tegelijkertijd werd wat bloed bij me afgenomen en getest. Helaas bleek ik FIV-positief. Kattenaids dus. Daar ging m’n arbeidscontract… Gelukkig was dit asiel bekend met Dierenthuis en mocht ik daarheen verhuizen. Heerlijk! Elke dag lekker eten, warme mandjes en ik hoef er geen muis voor te vangen. Het enige wat ik zo af en toe vang is een verenstokje. Ik vind mensen nog wat spannend, maar zodra er eentje met zo’n verenstokje wappert, dan doe ik mee. Het enige wat nog ontbreekt is wat mensen op afstand, voor wie ik extra speciaal mag zijn. Klik hier om Gijs te adopteren.

=================================================================================

EXTRA BEZOEKDAG: zaterdag 6 oktober a.s.

Ooooo wie komt er zaterdag door deze deuren??

Altijd al op bezoek willen komen bij Stichting Dierenthuis ? Zaterdag a.s., 6 oktober 2018, is er vanwege dierendag een extra bezoekdag bij Dierenthuis.

Meld je aan via: https://dierenthuis.nl/bezoek/

Wees er snel bij want vol = vol.

=================================================================================

SCHENKEN MET BELASTINGVOORDEEL

Stichting Dierenthuis is bij de Belastingdienst gerangschikt als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Schenkingen aan een ANBI zijn fiscaal aftrekbaar als zij aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Een periodieke schenking houdt in dat u voor een periode van minimaal 5 jaar jaarlijks een vast bedrag aan Stichting Dierenthuis schenkt. Doordat u deze gift van tevoren vastlegt in een schriftelijke overeenkomst is het grote voordeel voor u dat uw gift volledig aftrekbaar is van uw belastbaar inkomen en dus een deel van uw gift terugontvangt van de Belastingdienst. U kunt meer schenken voor hetzelfde nettobedrag. Oftewel: we kunnen meer dieren helpen terwijl u geen hoger bedrag schenkt. Uw hele gift komt ten goede aan de dieren omdat goede doelen met ANBI-status geen schenkbelasting hoeven te betalen.

Giften die niet schriftelijk zijn vastgelegd als periodieke schenking/gift, zijn niet of slechts voor een klein deel aftrekbaar.

Sinds 1 januari 2014 kunt u een periodieke schenking vastleggen via een onderhandse schenkingsovereenkomst tussen u en Stichting Dierenthuis (zonder tussenkomst van een notaris).

Wilt u een periodieke schenking vastleggen ten bate van Stichting Dierenthuis, dan kunt u via deze link het formulier periodieke gift in geld van de Belastingdienst downloaden.

Als uw de formulieren (voor schenker en ontvanger) heeft ingevuld, kunt u deze opsturen naar: Stichting Dierenthuis, t.a.v. financiële administratie, Groene Kadeweg 51-53, 1332BV Almere. Vervolgens zullen wij de overeenkomst verder invullen en ondertekenen en ontvangt u het exemplaar voor schenker van ons retour.

Heeft u nog vragen, kunt u contact met ons opnemen: info@dierenthuis.nl

==========================================

KAZOE

Aidskatjes hebben een zeer beperkte levensverwachting. Althans, dat wordt algemeen aangenomen. Door het virus zijn ze extra kwetsbaar en vatbaar voor andere virussen. Maar de uitzondering op de regel loopt bij ons rond, en die uitzondering heet Kazoe.
Zijn verhaal begint langer dan tien jaar geleden in België. Daar wordt hij gevonden. Dan al niet zo piepjong meer. Graatmager en lichamelijk verzwakt wordt hij van de straat gehaald en opgevangen door Catshelter. Wat is hij er slecht aan toe, alles wordt uit de kast gehaald om hem op te lappen en dat lukt. Kazoe krijgt weer plezier in zijn leven. Maar datzelfde leven lacht hem nog niet toe want Kazoe blijkt besmet met het aidsvirus. En dat zorgt voor onzekerheid. Wat te doen met dit lieve dier? Herplaatsing is welhaast onmogelijk maar hem zijn leven alleen op kamertje laten slijten is ook geen optie. Gelukkig komt Catshelter op het spoor van Dierenthuis en Kazoe emigreert van België naar Nederland. Naar Dierenthuis, toen nog gevestigd in Aarle Rixtel. We gunnen het hem om bij ons nog een goede tijd te hebben.
Kazoe heeft het vanaf de eerste dag prima naar zijn zin. Hij verkent poot voor poot zijn nieuwe woonomgeving en besluit al snel dat het wel snor zit. Hij geniet van zijn leventje en haalt eruit wat erin zit. Al snel is hij bekend bij iedereen. Kazoe kan onwaarschijnlijk ver springen en als er een boterham, liefst met kaas, in het vizier is levert hij daar het bewijs van. Menig vrijwilliger ziet vol verbazing Kazoe uit het niets opduiken om zich, door hem, letterlijk de kaas van het brood te laten eten. Dat het hem goed smaakt is duidelijk te zien.
De verhuizing naar Almere heeft Kazoe goed doorstaan en hij leeft nu in de grote kattenkamer. Het hemelbed heeft zijn voorkeur maar een aai of wat brokjes komt hij graag even naar beneden.
Zo kan het dus ook gaan met een aidskatje. Toen Kazoe bij ons kwam wonen was zijn levensverwachting zeer beperkt. Weken, maanden, misschien een jaar? Niemand wist het maar we gunden hem een goede tijd, hoe kort misschien ook. Hij was en is nog altijd erg vatbaar voor elk virus, zijn weerstand is laag. Het is dan ook heel bijzonder dat hij zijn tienjarig jubileum bij ons al heeft mogen vieren. We zijn heel blij dat hij er nog altijd is. We hopen nog lang van elkaar te mogen genieten.

=================================================================================

MET HART EN ZIEL

De kennismaking met Dierenthuis in 2014 is voor ons een grote levensverrijking! Een geluk bij een ongeluk. Door aangescherpte HACCP regels (voedselveiligheid en hygiëne ) moest er onderkomen worden gezocht voor twee niet gesocialiseerde bedrijfspoezenl; moeder en zoon, respectievelijk 20 en 19 jaar oud. Voor dier en mens een verdrietig moment. Na een avond internetten een verzoek gedaan bij Dierenthuis. Al snel een positief bericht met een welkom voor de poezen: Katrien en Freek. Februari 2014: Katrien en Freek in de warme mand met de liefste verzorgers bij Dierenthuis! De poezen zijn inmiddels overleden. Dierenthuis is voor ons een belangrijke plaats gebleven. Regelmatig op zondag naar Almere voor een schoonmaak-dag. Een feestelijke ontvangst met honden- en poezenknuffels. Het werk doe je nooit alleen. Altijd trouwe helpers bij het poep scheppen op de buitenplaatsen, het bewaken en warm houden van de waterstofzuiger, de kraan controleren bij het vullen van de emmers. Dankbaar om de hele dag zoveel dieren aaitjes en knuffels te geven. En zo zijn er iedere keer weer verrassende momenten. Het grote avontuur: erop uit met de rolstoelhonden! Prachtig om te zien hoeveel levensplezier gehandicapte honden kunnen hebben. Aan de slag bij Dierenthuis ervaren wij ook als een mooi leerproces in de juiste benadering van de honden.

Na een dag poetsen, dierenliefde krijgen en geven en teamwork verrichten gaan wij altijd weer voldaan en met een blij dierengevoel naar huis. DIERENTHUIS: DE BESTE WERELD voor dieren die nergens anders meer kans hebben op een volwaardig leven.

Dank jullie wel- Alice, Steven, Julia, Poezen, Honden, Paarden, Pony’s, Lilly, Beertje en Kippen

Astrid en Tine Stolk

=================================================================================

NIEUWE PRIVACY WETGEVING

Sinds 25 mei 2018 is de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van toepassing. Dat betekent dat in de hele Europese Unie (EU) dezelfde privacywetgeving geldt onder de internationale naam General Data Protection Regulation (GDPR).

Stichting Dierenthuis heeft diverse gegevens van je opgeslagen, omdat je in het verleden een dier hebt geadopteerd, donateur bent geworden, u zich heeft aangemeld voor de nieuwsbrief of contact anders. Deze gegevens zijn alleen intern te bekijken en/of te gebruiken. Er wordt nooit informatie gedeeld met anderen.

Graag blijven we je de nieuwsbrief sturen, daarvoor hebben we je toestemming nodig. Wil je geen nieuwsbrief meer ontvangen dan kun je dit kenbaar maken door dit bericht retour te mailen met in het onderwerp “afmelden nieuwsbrief”.

=================================================================================

VEGETARISCH RECEPT: RAGOUT 

Ingrediënten: 25 gram boter, 25 gram bloem, 500 ml groentebouillon, 150 gram champignons (gebruik van kastanjechampignons heeft de voorkeur). Dit is een basisrecept voor ragout. Wat er in de ragout komt kun je helemaal zelf bepalen.

Voorbereiding: Snij de champignons klein en kook (10 minuten) in de bouillon (500 ml water + 1 groentebouillontablet). Haal ze er daarna uit en vul de hoeveelheid vocht weer aan tot 500 ml.

Bereidingswijze: Smelt de boter (laat hem niet verkleuren). Voeg de bloem in een keer toe. Zet het op een laag vuur en roer met een houten spatel tot je een papje hebt. Blijf roeren en laat de bloem enkele minuten garen. Begin dan met het toevoegen van de bouillon. In het begin gaat er steeds een klein beetje bouillon bij. Blijf roeren, dan komen er geen klontjes in. Pas als de bouillon helemaal is opgenomen, giet je er weer een kleine hoeveelheid bouillon bij. Weer roeren tot een glad papje. Naarmate er meer bouillon is toegevoegd, kan er een grotere hoeveelheid bij. Wacht wel iedere keer tot de bouillon helemaal is opgenomen en het even heeft geprutteld. De bloem moet namelijk goed gaar worden. Blijf er bouillon bij gieten totdat de juiste dikte is bereikt. Dit is heel persoonlijk.

Serveertips:
• Je kunt van alles door de ragout doen; kaas, groentemix, quorn, noten. Maak de ragout op smaak met kruiden en specerijen.
• Serveren met rijst of in ragout bakjes.
• Garneren met takjes peterselie en gehalveerde kerstomaten.

=================================================================================

ADOPTEER EEN DIER

Het adoptieplan is in het leven geroepen om Stichting Dierenthuis te ondersteunen in de hoge kosten van de verzorging van onze kwetsbare dieren. Katten besmet met het aids- of leucosevirus, de sukkelaars, honden met o.a. hartfalen en oude paarden. Medicatie, dieetvoer, seniorenmuesli voor de paarden, vele operaties en de verzorging kosten veel geld.

U kunt ons daarbij helpen door een dier te adopteren. Enkele keren per jaar krijgt u een bericht met foto over hoe het met uw dier gaat.

Bezoek is welkom op zaterdag om de week. Alleen op afspraak via info@dierenthuis.nl. Bezoektijden zijn van 15.00 tot 17.00 uur. Kinderen zijn welkom vanaf 16 jaar.

Het is fijn voor onze dieren om adoptanten te hebben voor wie zij extra speciaal zijn. Niet langer kansarm en ongewenst maar bijzonder.

Kijk hier voor de dieren die ter adoptie staan.

=================================================================================

================================================================================

 

 

 

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.