Nieuwsbrief oktober 2020

D I E R E N T A A L

==============================================================================

EEN MAN EEN MAN, EEN WOORD EEN WOORD

Johan Derksen schenkt helft van zijn salaris aan 2 goede doelen. Eén van de goede doelen is Stichting Dierenthuis. Geweldig!!

==============================================================================

MET DANK AAN STICHTING ABRI VOOR DIEREN EN STICHTING HET WAARDIGE DIER

Zoals jullie waarschijnlijk weten wonen onze dieren niet alleen bij Dierenthuis, maar kunnen ze hier ook naar de dierenarts. Dierenthuis heeft zelf een inpandige kliniek waar onze eigen dierenarts werkt. Alle dieren gaan in ieder geval 1x per jaar naar deze kliniek voor controle en zo nodig vaccinatie, maar ook bij ziekte kunnen ze in onze kliniek geholpen worden. Zelfs voor operaties hoeven ze Dierenthuis niet te verlaten. Begin dit jaar werd ons duidelijk dat verscheidene zaken in de kliniek minnetjes begonnen te worden. We wilden daarom graag een en ander vervangen, maar dat ging helaas ons budget te boven. Stichting Abri voor Dieren heeft ons vaker geholpen en ook nu reageerden ze positief op onze vraag of zij ons konden helpen. Hoera! Met de hulp van Stichting Abri voor Dieren is onze kliniek nu weer pico bello in orde.

 

En dan hadden we ook nog een grote wens voor uitbreiding van de inventaris van de kliniek, namelijk een röntgenapparaat. Hiervoor hebben we Stichting het Waardige Dier benaderd en tot onze grote vreugde wilden ook zij ons helpen. Nu hebben we een eigen röntgenapparaat waarmee onze dierenarts nog beter diagnoses kan stellen dan voorheen. Een prachtige aanvulling voor onze kliniek.

Door alle goede apparatuur kan de dierenarts bij diverse aandoeningen nu sneller diagnose stellen. Dat betekent dat we van het ene dier eerder afscheid moeten nemen dan gedacht (bijvoorbeeld door tumoren), maar ook dat bij de ander sneller en gerichter ingegrepen kan worden waardoor het dier sneller herstelt. In beide situaties een positieve ontwikkeling.

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: Stichting Abri voor Dieren en Stichting het Waardig Dier, we zijn jullie zooo dankbaar. Heel, heel, héél hartelijk bedankt!!!

==============================================================================

BRAM, HUNK EN WHAM ZOEKEN ADOPTANTEN

Zeer regelmatig nemen wij de zorg over van dieren gevangen en opgevangen door Dierenambulance en Hospitaal Den Haag. Dat is best wel uniek van deze organisatie, veel gevangen dieren krijgen namelijk geen 2e kans. Het gaat dan om straatkatten die drager zijn van het aidsvirus. Meestal zijn dat katers – de dames maken minder kans omdat ze telkens moeten baren en dat trekt een verzwakt lichaam niet meer. De katers zijn dus sterker, maar hebben ook zo hun problemen. Heftige gevechten, enorme wonden met vaak blijvend letsel – nee de katers hebben het op straat ook niet echt makkelijk.

Gecastreerd en geënt arriveren ze met dikke koppen vol oude littekens bij ons. Ze blijven dan 4 maanden binnen om te wennen aan de geluiden, de geuren en de mensen bij Dierenthuis. Ze zijn dan wel gecastreerd, maar de hormonen zijn bij binnenkomst nog niet uit het lichaam. Dat geeft in de eerste weken af en toe wat reuring in de tent. Afgelopen tijd zijn er weer drie aids-katers vanuit Den Haag bij ons binnengekomen. Hunk, Bram en Wham.
Eerst kwam Hunk. Hij doet zijn naam eer aan. Hij blijkt qua gedrag een echte stoere hunk – hij loopt zelf als een hunk. Kort daarna kwamen Bram en Wham. Bram net zo groot en stevig als Hunk, maar erg op zijn hoede en verlegen, is van ongeveer dezelfde leeftijd als Hunk – zeg maar beide zijn senior.

Wham, ook geen jonkie meer en een beetje magertjes, is een beetje een vreemde in dit gezelschap. Hij is mensen gewend, ziet er niet uit als een kater die al jaren op straat zwerft.

Waarschijnlijk hebben ze alle drie eens een vast adresje gehad, want geen van hen is echt schuw.
Inmiddels zijn hun zwerverskuren van de baan en zijn het gezellige luie goed gevulde bankhangers geworden. Buiten komen ze maar weinig, daar hebben ze niet zo heel veel behoefte meer aan.
Ze zijn zo gezellig dat we ze graag ter adoptie willen aanbieden. Financieel dan, want ze blijven bij Dierenthuis. Met dank aan Dierenambulance en Hospitaal Den Haag.

Klik hier om Bram, Hunk of Wham te adopteren

==============================================================================

DROPPIE

Afgelopen juni ontvingen wij een mailtje van een medewerkster van een zorgboerderij. Ze waren al vele maanden dringend op zoek naar een goed thuis voor 2 Shetlanders – moeder van 22 en dochter van 16 jaar. Beide pony’s hadden aanleg voor hoefbevangenheid. Dit is een zeer pijnlijke ontsteking in de hoeven die vaak tot gevolg heeft dat er afscheid genomen moet worden van het dier. Hoefbevangenheid kan o.a. veroorzaakt worden door een stofwisselingsstoornis, maar ook door het eten van teveel vers jong gras. Jong gras bevat teveel suikers.
Al 1,5 jaar tobden ze bij de zorgboerderij met deze pony’s. Ze hadden de hoefbevangenheid onder controle door de pony’s hooguit 2 uurtjes per dag op het gras te laten met graasmaskers op en de rest van de tijd stonden de dieren op een klein betegeld stukje. Dit vond men echter geen leven voor de dieren. Jaar in, jaar uit op deze wijze door moeten gaan? Nee, ze gunden de pony’s een beter leven. Maar waar?? Een medewerkster van de zorgboerderij, die daar kwam werken toen dit probleem al speelde, kende ons. Zij stelde daarom voor om ons te benaderen om te vragen of wij plek hadden voor de pony’s. En dus ontvingen wij in juni haar mail. “Moeder Gentle is introvert en nogal op zichzelf” schreef zij ons. “Ze loopt wat stijf en stram, maar volgens de dierenarts is daar weinig aan te doen. Een fysio/osteopaat heeft er nog naar gekeken en uitgesloten dat ze pijn heeft. Gentle is een superlieve pony voor iedereen en heeft haar hart op de juiste plek zitten.” Verder schreef ze ons dat dochter Droppie een vrolijke ondeugende pony is die van contact houdt. Maar ook dat Droppie last heeft van gevoeligheid voor stof uit hooi/stro en dat het hooi dat gegeven wordt, daarom eerst nat gemaakt wordt. Extra werk dus, wat het nog lastiger maakt om een goed onderkomen voor de pony’s te vinden. Ja pony’s in meervoud, want het liefst wil men dat ze samen blijven, omdat ze onafscheidelijk zijn.
Gentle en Droppie zijn welkom bij Dierenthuis, waar ze meer aandacht en zorg krijgen. We waren allemaal blij voor de dieren. Op zaterdag, later in de middag, kwamen ze binnen. Het gaf een beetje reuring met de andere paarden en pony’s, maar tegen de avond was alles weer rustig. De nieuwkomers hadden een stekkie achterin een hoekje gevonden en de andere dieren stonden aan de andere kant van het terrein. Zondag stonden de twee nieuwkomers nog steeds in dezelfde hoek, ook tijdens het voeren reageerden ze niet. Dat vonden we vreemd, we gingen op onderzoek uit. Onder de manen van de oudste pony zagen we een enorme aangedane plek die vochtig was, de hals leek flink ingedeukt, een diepe kuil. Het hoofd hing naar beneden. Enkele uurtjes later, na de verzorging van de plek in de hals, zagen we heel veel maden. Nog steeds zondag, de pony’s één dag in huis, hebben we de veearts erbij gehaald. Ze keek zorgelijk toen we ons verhaal deden. Gentle had vochtophoping op plaatsen waar het niet moet zitten, ze liep stram, de maden hadden (spier)weefsel weggevreten in de nek, de urine was rood gekleurd en het gebit was hard aan onderhoud toe. Het probleem met de maden werd aangepakt, bloed werd afgenomen en speciaal voer besteld. De uitslagen van het bloedonderzoek bleken dramatisch. Niet alleen de lever was aangetast, ook was er sprake van chronisch spierbevangenheid – zo ernstig had men in het lab nog nooit gezien. Die week was het een komen en gaan van veeartsen. Binnen een week hebben we echter op advies van de arts moeten besluiten om afscheid te nemen van Gentle. Hoe treurig. De volgende dag hebben we haar laten cremeren.
Droppie bleef alleen achter. Al onze energie en liefde gingen naar haar, we maakten ons ernstig zorgen. Droppie vond het gelukkig wel leuk bij ons, ze at goed maar langzaam. Haar urine zag troebel. Ook bij haar gingen we op onderzoek uit naar eventuele gebreken. Verhoogde leverenzymen, mogelijk Anaplasmose, er zit ergens een infectie. Anaplasmose kan veroorzaakt worden door teken die oonder andere voorkomen bij schapen. We weten dat de paardjes samen met schapen in de wei hebben gestaan, meer over hun verleden weten we niet. Het maakt ook niet uit, het kwaad is al geschied. Het bloed van Droppie is na een maand opnieuw gecontroleerd. Goed is het niet, maar met medicatie wel iets verbeterd. Maar helaas niet goed genoeg om haar een roesje te geven om het gebit te laten doen, iets dat eigenlijk hoognodig is. We gaan door met de behandeling en hopen dat de bloeduitslagen nog zullen verbeteren zodat het gebit van Droppie onder handen genomen kan worden.

Wilt u Droppie adopteren of Dierenthuis steunen, klik dan hier.

==============================================================================

STREEPJE STELT ZICH VOOR

Hallo allemaal.

Ik, Streepje, ga mij even voorstellen aan jullie. Ik ben een dame van ongeveer 10 jaar en ben geboren en getogen in Eindhoven. Het begon allemaal in de bosjes tegenover de flat van mijn vrouwtje.
Zij heeft ons daar als kleine kittens gezien samen met mijn moeder, opa en oom en zij heeft ons vervolgens jarenlang eten en drinken gebracht. Ook heeft zij er samen met de dierenbescherming voor gezorgd dat wij allemaal geneutraliseerd werden.

Vier jaar geleden werd het echter steeds lastiger voor ons vrouwtje om voor ons te zorgen. Ze kon dat niet goed meer. Ze kende Dierenthuis al heel goed en heeft toen aan Alice gevraagd of wij daar mochten wonen. We waren namelijk te schuw om bij mensen thuis te wonen en daarbij werden we ook nog ernstig verdacht van een enge ziekte die ze FIV of kattenaids noemen.

Gelukkig mochten we naar Dierenthuis komen. Eén voor één werden mijn familieleden gevangen en allemaal bleken ze FIV te hebben. Alleen ikke liet mij niet vangen. Maar ik woonde op het terrein van een oude school en die zouden ze gaan afbreken. Dan was mijn veilige plek weg. Het vrouwtje vond daarom dat ik toch echt ook naar Dierenthuis moest verhuizen. Ze heeft van alles geprobeerd om me te vangen – vangkooi, vangnet – maar ik was haar steeds te slim af. Maar ik ging haar wel steeds meer vertrouwen. Eerst mocht zij ze me heel voorzichtig aaien, en later durfde ik steeds meer geaaid te worden. Man, man, wat was dat fijn. Mijn motortje maakte overuren. Gelukkig werd de sloop van de school steeds uitgesteld, dus kon ik nog even blijven en ging ik mijn vrouwtje steeds meer vertrouwen. Maar toen ze me eind juli van dit jaar weer kwam knuffelen, zat ik opeens in een kooitje. Had ik me verdorie toch laten verrassen! Maar ik moest blij zijn zei het vrouwtje, want de sloop van de school zou nu binnenkort echt beginnen en dan zou mijn territorium een grote bouwput worden. Ze heeft me zelf met haar man naar Dierenthuis gebracht. Ze was erg verdrietig, want ze ging me zo missen zei ze. Nou wat dacht je van mij? Ik moest helemaal alleen in een vreemde omgeving gaan wonen met allemaal vreemde enge mensen. Inmiddels woon ik een tijdje bij Dierenthuis en ik begin door te krijgen dat het wel meevalt met die enge mensen. Eigenlijk zijn ze heel lief voor me. Ik krijg lekker eten en drinken en er zijn fijne warme plekjes om te slapen en ook heel veel plekjes om te verstoppen als ik het toch weer eng vind. En er zijn hier een boel andere katten waar ik me prettig bij voel. Eigenlijk ben ik nu stiekem toch wel blij met mijn verhuizing.
En….. als enige van mijn hele familie blijk ik gezond te zijn. Ik heb géén FIV.

Groetjes van mij,
Streepje

==============================================================================

BERICHTJE VAN EEN DONATEUR

Hallo, Ik ben al jaren donateur en lees ook altijd de nieuwsbrieven en berichtjes van jullie katten. Even een berichtje van mij. Mijn oudste zoon Raoul is vier jaar geleden op 48-jarige leeftijd aan kanker overleden. Hij had drie katten. Was gek op alle dieren. Weasel, een van de katten, is in 2013 overleden. Ik vond bij het opruimen van zijn woning een heel lief berichtje dat de kat Weasel “zelf” geschreven zou hebben na zijn overlijden. Misschien kunnen jullie het plaatsen in een volgende nieuwsbrief.
Berichtje van Weasel: Hi lieve vrienden, Voor degenen die me niet kennen, ik ben Weasel, een goed vriendin en levensgezel van Raoul, je kent hem vast wel. Helaas ben ik hier om afscheid van jullie allemaal te nemen. Niet dat ik niet graag nog even wat rond was blijven hangen, maar iemand gooide roet, of beter gezegd, gif in mijn eten (ik snap nog steeds niet goed waarom). Nadat ik merkte dat het steeds slechter met me ging, ben ik, zo zwaar als het ook ging, op weg naar huis gegaan. Ik moet al behoorlijk wazig zijn geweest, want toen ik overstak zag ik een auto niet aankomen. Die kon me niet meer ontwijken. Ik heb me toch nog naar huis weten te slepen, ik wilde naar mijn baasje toe. Toen die me vond was ik al meer dood dan levend. Hij is toen twee dagen bij me gebleven, is met me naar een soort dokter geweest, heeft me veel geknuffeld en geprobeerd me te laten drinken en eten. Maar hoe erg het mij ook spijt, de pijn was te hevig, mijn lichaampje wilde niet meer. Na drie dagen ben ik in zijn armen overleden. P.S. Maken jullie je over mij maar geen zorgen. Daar waar ik nu ben heb ik al wat vrienden gemaakt en je kunt hier overal in klimmen. Ik zal jullie wel erg missen. Mauser (andere kat): Jij mag voortaan mijn blikje ook wel hebben. Pretzel (andere kat): Sorry van laatst.

==============================================================================

RECEPT VEGAN WENTELTEEFJES VAN TURKS BROOD

Ingedienten voor 2 personen: 2 lange sneden Turks brood, 40 gram bloem, 1 theelepel kaneel, 150 ml plantaardige melk, bijvoorbeeld  havermelk, olie of plantaardige margarine, om in te bakken, 1 banaan, handje blauwe bessen, poedersuiker

Bereidingswijze: Snij de sneden door de helft en over de lengte doormidden, zodat je 4 stukken hebt. Smelt wat olie of plantaardige margarine in een koekenpan. Meng de bloem met de kaneel en plantaardige melk en schenk in een platte schaal. Haal de plakken brood aan beide kanten door het mengsel. Bak de plakken brood aan beide kanten goudbruin in de koekenpan. Bak de plakjes banaan kort aan beide kanten in wat olie of plantaardige margarine en verdeel met de blauwe bessen over de wentelteefjes. Bestrooi met poedersuiker en serveer.

Recept afkomstig van wateetjedanwel.nl

==============================================================================

DANKWOORD

Ten slotte een dankwoord aan jullie allemaal, want ZONDER JULLIE GEEN DIERENTHUIS.
Zonder inkomsten van adoptanten, donateurs, losse giften en nalatenschappen kunnen wij de zorg voor de dieren niet bekostigen. Alle pakjes met nuttige en lieve dingen helpen ons de dieren te verwennen. Alle lieve en bemoedigende woorden steunen ons in ons werk.
En last but not least alle vrijwiligers die veel van hun vrije tijd besteden aan werken bij Dierenthuis – jullie hulp is onmisbaar.
Daarom voor iedereen een welgemeend: DANK JULLIE WEL!!!

==============================================================================

ADOPTEER EEN DIER OF WORDT DONATEUR

Het adoptieplan is in het leven geroepen om Stichting Dierenthuis te ondersteunen in de hoge kosten van de verzorging van onze kwetsbare dieren. Katten besmet met het aidsvirus, de sukkelaars, honden met onder andere hartfalen en oude paarden. Medicatie, dieetvoer, seniorenmuesli voor de paarden, vele operaties en de verzorging kosten veel geld.

U kunt ons daarbij helpen door een dier te adopteren. Enkele keren per jaar krijgt u een bericht met foto over hoe het met uw dier gaat.

Bezoek is welkom op zaterdag om de week. Alleen op afspraak via info@dierenthuis.nl. Bezoektijden zijn van 15.00 tot 17.00 uur. Kinderen zijn welkom vanaf 16 jaar.

**I.V.M. CORONA IS BEZOEK MOMENTEEL HELAAS NIET MOGELIJK**

Het is fijn voor onze dieren om adoptanten te hebben voor wie zij extra speciaal zijn. Niet langer kansarm en ongewenst maar bijzonder.

Kijk hier voor de dieren die ter adoptie staan

Klik hier om donateur te worden of een eenmalige donatie te doen

==============================================================================

==============================================================================

Reacties zijn gesloten.