Timo we gaan je helpen

Agressie bij dieren komt vaak voort uit pijn en of andere medische ongemakken.

Ik wil jullie iets vertellen wat ons zeer aan het hart gaat. Dieren mogen nooit laten zien dat ze zwak zijn, ze zijn meester in het verbergen van pijn en andere aandoeningen.

Timo is 9 jaar. Hij woonde 3 jaar in het asiel in Almere en 2 jaar in het asiel Dierencentrum Achterhoek. Totaal 5 jaar asielverblijf. Hij is enkele keren herplaatst, kwam weer retour vanwege bijtincidenten. Timo komt oorspronkelijk uit een warm land ver weg, Spanje, Portugal, Griekenland, wie zal het zeggen. In Almere ging hij op cursus, in de Achterhoek kreeg hij begeleiding van een gedragstherapeut. Het heeft allemaal niet mogen baten, Timo woont nu voor altijd bij Dierenthuis met aangepaste medische zorg.

Deze hond, onzeker, angstig en met bezit- en territoriumagressie, heeft ons hart direct bij binnenkomst gestolen. Wat fijn dat het asiel in de Achterhoek hem laat gaan en de zorg overdraagt na zoveel inspanningen en liefde. Timo is leuk. Bij binnenkomst gaan we naar het veld en ontmoet hij
tientallen soortgenoten. Ze komen allemaal ruiken, geen agressie, geen gegrom, iedereen is vrolijk. Timo is onder de indruk, maar vertoont méér dan goed gedrag. Wat zijn we trots op hem, zo mooi.

Met het asiel in de Achterhoek is overleg geweest over onze werkwijze. De verzorgers daar zijn ingelicht over onze plannen, namelijk een groot medisch onderzoek. Agressie komt vaak voort uit pijn of andere medische ongemakken. In het belang van het dier kan uitslag van al die onderzoeken ons doen besluiten afscheid van het dier te nemen.

Vier dagen na binnenkomst, 3 november. Timo is die dag onze eerste patiënt. Voor het groot onderzoek gaat hij onder narcose, ik blijf bij hem. Op de onderzoekstafel krijgt hij een hartstilstand. Na reanimatie gaat het team snel aan de slag: bloedonderzoeken, foto’s maken, gebit schoonmaken, een grote APK-beurt. Als alles vlot gedaan is, wordt hij uit de narcose gehaald. Gelukkig, hij heeft het gehaald en mag terug naar zijn kamer.

Omdat Timo een hond uit een Middellandszeegebied is, doen we nog enkele extra onderzoeken op de ziektes Ehrlichiose en Leishmaniose. Binnen een uurtje rollen alle uitslagen van de onderzoeken binnen. De agressie heeft een medische oorzaak, arme drol. Het hart heeft een fikse afwijking, zenuwpijnen door vernauwing van de wervelkolom met wigvorming. Prognose: verlamming achterhand. Ehrlichia positief. Timo is geïnfecteerd door een parasiet die wordt overgedragen door teken. Dit alles verklaart zijn gedrag, Timo heeft pijn en voelt zich al heel lang niet fit. Met pijnmedicatie, hartmedicatie en 6 weken antibiotica gaan we van start. Blij dat we Timo mogen helpen.

Met dank aan allen die zich voor Timo hebben ingezet.

Volgende

Liefs van Wilma

Vorige

Winterklaar

Reacties zijn gesloten.