Nieuwsbrief maart 2018

D I E R E N T A A L

=================================================================================

RECLAMEFILMPJE

 

We zijn blij u het eerste officiele reclamefilmpje van Stichting Dierenthuis te laten zien. Delen is lief !

Klik hier om het filmpje te bekijken

=================================================================================

GROEI VAN DIERENTHUIS DOOR DE JAREN HEEN

Begin 2009 ben ik voor het eerst bij Dierenthuis geweest. Toen nog in Aarle Rixtel. Het was een oud pand en niet altijd even handig ingedeeld om de dieren goed te huisvesten, maar wat was ik onder de indruk van al die blije koppies. Ik was verkocht en ben als vrijwilligster aan de slag gegaan.
Wat heb ik allemaal zien veranderen/verbeteren in de loop van de afgelopen jaren?

De oprichting heb ik niet meegemaakt, maar ik weet wel hoe het was. In 2001 zijn Alice en Steven van Duijn gestart in een leegstaande loods in Wilbertoord. Deze loods diende voorheen als opslagplaats voor de Boerenbond. Hier vingen Alice en Steven katten en honden op die nergens meer terecht konden.
Vervolgens werd er in 2008 verhuisd naar Aarle Rixtel. Daar was het onderkomen een oude kroeg met 2 woonhuizen en twee stallen, gevestigd op een flink stuk parkachtig begroeide grond.
In Aarle Rixtel kwam er een derde diersoort bij, namelijk paarden. Eerst kwam Pepito, die een tijdje tussen de verwilderde katten heeft rondgelopen. Maar allengs kwamen er paarden bij. Er was inmiddels een heuse paardenwei ingericht, met stal. Kleine Pepito was niet langer het enige paardje. Hij kreeg een paar soortgenoten van zijn eigen formaat, maar ook enkele reuze grote soortgenoten.

De grootste verandering vond plaats eind 2012. Dat was de verhuizing naar Almere. Van het oude pand in Aarle Rixtel, met lastig schoon te houden vloeren en muren en uitgeleefde oude stallen achter op het terrein (hier woonden de verwilderde katten), naar een pand dat helemaal op de dieren is afgestemd. De honden en katten wonen nu onder één dak en alles is makkelijk schoon te houden. De paarden hebben een flinke wei met een mooie stal. En er zijn weer wat diersoorten bijgekomen: er lopen nu ook twee varkentjes rond en een aantal kippen met een haan.

Toen ik in 2009 begon met het vrijwilligerswerk, werden zieke katten verzorgd in benches die op tafels stonden. Deels over de benches kleden om de katten toch wat privacy te geven. Nu zijn er zogenaamde asielhokjes in gebruik. Deze hokjes zijn veel beter schoon te houden en bieden door dichte achter- en zijwand automatisch beschutting voor de kat.

In Aarle Rixtel was een simpele keuken als dierenartskamer ingericht, waar een externe dierenarts eenvoudige ingrepen kon doen. Voor veel ingrepen en onderzoeken moesten de dieren echter toch naar een externe dierenarts toe. Bloed kon, op een enkele sneltest na, niet binnenshuis onderzocht worden. Nu is er een interne eigen kliniek, met o.a. gasnarcose voor de operaties. Er staan diverse apparaten om bloed- en urineonderzoek te doen. Zelfs schildklierwaarden kunnen in onze eigen kliniek bepaald worden. Niet meer dagen wachten op uitslagen, maar slechts minuten. De dieren hoeven alleen nog bij uitzondering, voor specialistische ingrepen, op reis naar een externe dierenarts.

In Aarle Rixtel was er één grote keuken met spoelbakken en wasmachines. Hier werd de was gedaan en de afwas. Ook de kattenbakken werden hier schoongemaakt en er werd water getapt om te soppen of te dweilen. Het gebruikte sop werd hier weggegooid. U begrijpt wel dat het altijd dringen was. In Almere heeft iedere kamer zijn eigen keukenblok. We lopen elkaar niet meer in de weg. Ook is er een aparte waskamer.

Sinds we in Almere zitten is de doelgroep uitgebreid met invalide honden. In Aarle Rixtel was dat absoluut niet mogelijk, daartoe leende de ruimte zich niet, maar nu hebben we zo’n 14 rolstoelers. Honden die gezellig met elkaar in een grote kamer, met grote tuin wonen. Met behulp van rolstoeltjes kunnen ze ook mee met wandelingen over het 35.000 m2 grote eigen terrein. Bovendien is er enkele jaren geleden voor deze honden een verwarmd binnenbad gekomen. Spieren kunnen zo getraind worden zonder bovenmatige belasting.

Dierenthuis is nu ruim 5 jaar gevestigd in Almere. Ook hier hebben de ontwikkelingen niet stilgestaan. Dankzij sponsoren en donaties kon het reeds genoemde binnenbad voor de invaliden aangeschaft worden. Maar ook zijn er dankzij sponsoring oerdegelijke krabpalen voor de katten gekomen en is last but not least het magazijn verbouwd tot respectievelijk: een ruimte voor het zwembad, een ruimte voor een roedel honden en een kleinere ruimte waar hokjes staan om de zieke katjes in te verzorgen.
Verder heeft er o.a. uitbreiding plaatsgevonden van apparatuur in de kliniek, is er intern verhuisd om de dieren op de meest gunstige plek in het pand te huisvesten en zijn er aanpassingen gedaan in het menu voor de dieren om ze in zo optimaal mogelijke conditie te houden. Ook kunnen de paarden nu ’s avonds, als de honden in hun eigen verblijf en tuin zijn, over vrijwel het hele terrein lopen. Het is leuk om ze dan te zien draven.
Grote en kleine aanpassingen. Dierenthuis blijft streven naar verbetering. Het staat nooit stil.

Eén ding echter is door de jaren heen nooit veranderd en dat is de onvoorwaardelijke liefde voor de dieren.

Monique

=================================================================================

BEZOEKDAGEN

 

De eerste bezoekers van 2018 hebben al weer een bezoek gebracht aan Stichting Dierenthuis.

Dit jaar gaat het aanmelden voor de bezoekdagen anders dan voorgaande jaren. Op onze website staat een invulformulier waarmee u zich kun aanmelden.

Klik hier om u aan te melden voor een bezoekdag.

Het systeem laat maar enkele maanden vooruit boeken. Als deze data vol zijn, adviseren wij u om regelmatig te kijken voor de nieuwe data voor de bezoekdagen.

De bezoekdagen zijn zaterdag om de week van 15.00-17.00 uur (ontvangst tussen 15.00 en 15.15 uur, waarna de rondleiding start). Bezoek is alleen mogelijk op afspraak. De minimum leeftijd voor bezoek is 16 jaar.

=================================================================================

BEDANKT MARIE-JEANNE

 

Fotograaf Marie-Jeanne heeft 6 jaar met hart en ziel foto’s gemaakt bij Dierenthuis. Haar unieke beelden in zwart-wit gaven een andere kijk op onze bewoners. Na 6 jaar stopt ze bij ons en begint ze aan een nieuw avontuur.

Bedankt Marie-Jeanne, voor jouw prachtige plaatjes!

=================================================================================

PAARDEN / OOSTVAARDERSPLASSEN

 

We wonen op slechts één kilometer afstand van de Oostvaardersplassen. Ook wij wilden, toen we hier in Almere kwamen, meer paarden gaan opvangen. Een stuk of 15 maximaal 20 zou op ons terrein moeten kunnen. We kwamen er echter al snel achter dat de grond hier niet geschikt is voor paardenbenen. Te nat, te glad, te vet, te modderig. Met heel veel vrachtwagens zand konden we tijdelijk een deel ophogen en geschikt maken, maar dat was voldoende voor niet meer dan 6 of hooguit 7 paarden en/of ponies, die we zo wèl een goed leven kunnen geven. Meer kan niet, dus meer komen er niet. Onze dieren krijgen dagelijks stro en worden tijdens de winter dagelijks bijgevoerd met muesli en regelmatig krijgen ze als extra ook wortels.

In de Oostvaardersplassen is het ‘gillend’ uit de hand gelopen. Een klein beetje licht aan het einde van de tunnel is dat men dat nu van overheidswege ook inziet. Over de oplossing, waar men uiteindelijk mee zal komen, houden we ons hart vast, want de kans dat de dieren, hoe dan ook, opnieuw, de dupe zullen zijn is levensgroot…..

=================================================================================

NIEUWE BEWONER: JACKIE

 

Jackie woont met al zijn kattenmaatjes in kamer 1. En als je in kamer 1 woont betekent het dat je het aidsvirus met je meedraagt. Of dat zielig is? Eh, nee hoor, dat valt wel mee. Met goede verzorging kunnen aidskatjes vaak nog jaren een prima leven leiden. Jackie is vast van plan daar het levende bewijs van te worden. Hij is al niet zo piepjong meer maar dat weerhoudt hem er niet van met volle teugen te genieten van elke dag. Met zijn zachte karakter is hij een vriend voor mens en dier. Onlangs liet hij ons flink schrikken. Hij werd ziek en er gingen duidelijk alarmbellen rinkelen. Want een aidskatje dat ziek wordt is extra kwetsbaar. De diagnose al snel duidelijk. Een flinke middenoorontsteking en tandvleesontsteking. Meteen werd er gestart met de behandeling. Een antibioticakuur moest hem van de ontsteking in zijn oor verlossen en zijn tanden en kiezen werden allemaal verwijderd. Inmiddels zijn we weer een tijd verder en gaat het weer uitstekend met Jackie. Geen ongemakken meer. En eten zonder tanden of kiezen blijkt ook nu weer geen enkel probleem. Een ding zal altijd herinneren aan de oorontsteking die hem parten speelde. De stand van zijn kopje. Jackie bekijkt de wereld vanuit een wat andere hoek dan zijn soortgenoten. Zijn kopje staat permanent scheef. Alsof hij alles goed observeert. Hij heeft er geen last van gelukkig maar het maakt hem daardoor nog eens extra aandoenlijk.

Jackie heeft nog geen adoptanten. Wordt u zijn adoptant?

=================================================================================

BEDANKT !!!

Afgelopen periode hebben we weer heel veel pakketjes met de post ontvangen met van alles en nog wat. Ook zijn er spullen bij ons afgegeven. Fleecedekens, hoofdkussens, schoonmaakmiddelen, eten voor de dieren, lekkers voor dier en mens, speeltjes voor de dieren etc. etc.

Naast deze cadeautjes, hebben we ook nog giften op de bankrekening mogen ontvangen.

Echt hartverwarmend allemaal.

Daarom namens alle dieren en het hele team van Dierenthuis: Iedereen heel hartelijk bedankt!

 

 

=================================================================================

MET HART EN ZIEL

Altijd leuk om in de nieuwsbrief een stukje van een collega vrijwilliger te lezen. Wat hun drijft en waarom ook zij het Dierenthuis virus te pakken hebben. Mensen die ik zelf niet vaak tref maar zo wel leer kennen. En nu is mij ook gevraagd om me even voor te stellen! Het zal iets van 14 jaar geleden zijn geweest dat ik, woonachtig in Limburg en het huishouden delend met o.a. 2 katten, iets heb gelezen over Dierenthuis in Wilbertoord. Een bijzonder verhaal over bijzondere mensen en hun liefde voor dieren die hun leven wijden aan de opvang van ook weer bijzondere dieren. De eerste stap was donateur worden. En daar is het bij gebleven tot ik in 2009, inmiddels wonend in Helmond met mijn 2 katten, een sabbatical nam. Een sabbatical om op zoek te gaan naar de grote antwoorden in het leven: wie ben ik, word ik gelukkig van wat ik doe en hoe zou ik mijn leven anders willen leven. Tja niet de minste vragen en antwoorden heb ik ook nog niet allemaal. Maar wel heb ik een hele goede stap gezet door op dat moment op bezoek te gaan bij Dierenthuis, vlak naast de deur in Aarle Rixtel! Ik werd rondgeleid en vond het allemaal wel reuze interessant en gezellig. Overal liepen de dieren, honden en katten lagen samen te slapen, honden die lekker buiten op het terrein aan het ravotten waren. Daar wilde ik wel vaker naar toe. Mijn sabbatical eindigde dat ik toch weer aan het werk moest maar dan toch in ieder geval met de ruimte om 1 dag in de week bij Dierenthuis de handen uit de mouwen te steken. Daarbij natuurlijk ook met een eerste adoptiekat, Wiegel. Heerlijk om in het cafe wat te poetsen, af en toe met een kat als bagage op je nek, en om je heen lieve, vrolijke dieren te zien die de vrijheid  hebben om te zijn wie ze zijn. Buiten op het terrein aan de slag te gaan en altijd een paar nieuwsgierige honden om je heen te hebben. Of op het achterste terrein bij de paardenstallen, het terrein van de schuwere katten. Te zien dat ook schuwe katten af en toe de aanwezigheid van de mens gaan waarderen. Dat de achterdocht verdwijnt na een tijdje in een veilige omgeving te wonen. Natuurlijk is er ook verdriet. Maar het verdriet is te plaatsen, je weet dat het maximale wordt gedaan om een dier kwaliteit van leven te geven. en soms is het gewoon niet meer haalbaar. Na Wiegel volgt stoere aidskat Bink en vrolijke driepoot Pebbles. Het zwarte katje Tandje en de kwetsbare jonge Zorba. Allemaal hebben ze nog korte of langere tijd bij Dierenthuis zichzelf mogen zijn voordat ik afscheid van ze moest nemen. Ook mijn thuiskat Puk moet ik laten gaan.

En nu ben ik trotse adoptant van aanhankelijke Polleke en luie Mr Big. Die gelukkig ook elkaars gezelschap wel eens opzoeken en als ik dan soms binnenkom en ze bijelkaar zie liggen, vind ik dat machtig mooi. Ik ben opgelucht door de verhuizing naar Almere. Opgelucht omdat de zorgen voorbij zijn, zorgen over de toekomst waar ook ik over piekerde. Stiekem vind ik het ook jammer, 10 minuten fietsen of ruim 1,5 uur autorijden… Wat ga ik doen? Gelukkig heb ik wat meer tijd om mee te helpen aan de intensieve verhuizing. Ik zie dat de verhuizing goed is en dat de dieren ook daar, met de vertrouwde vrijwilligers en enthousiaste nieuwe vrijwilligers hun draai weer vinden. Ik ga weer fulltime werken en verwacht Dierenthuis minder te bezoeken. Loslaten helemaal wil ik niet, daarvoor is het veel te mooi en waardevol voor mij. Eens in de 2 weken op donderdag ben ik er. Dan vind ik het heerlijk om lekker aan te rommelen bij de katten. Schoonmaken, voeren, buiten het terrein bijwerken en een heleboel knuffels uitdelen. In de woonkamer of in de kamer bij de aidskatten. Intensief maar het geeft me ook zoveel energie. De dieren zijn altijd blij dat je er bent, onbevangen en zonder oordeel. De mensen die je treft bevlogen en enthousiast. En dan kan ik er weer helemaal tegen!

Jolanda

=================================================================================

VEGETARISCH RECEPT: BLOEMKOOL PILAV

Ingrediënten: 200 gram basmati-rijst, 2 eetlepels arachide-, koolzaad- of zonnebloemolie, 1 grote ui, in heel dunne plakjes gesneden, ½ mespunt kardemompoeder, 1 mespunt kurkumapoeder, ½ theelepel komijnpoeder, 1 kleine mespunt cayennepeper, 1 kaneelstokje, ½ liter groentenbouillon, 800 gram bloemkool, in kleine roosjes gesneden, 20 gram kleingesneden verse koriander (of -platte- peterselie), 50 gram geschaafde amandelen, even geroosterd in een droge koekenpan.

Was de rijst, giet af en laat goed uitlekken in een zeef. Zet weg tot later. Verhit de olie in een pan (deze dient een goed sluitende deksel te hebben). Doe de gesneden ui erin en fruit die aan voor ongeveer 5 minuten op middelhoog vuur. Roer regelmatig tot de ui een mooi kleurtje heeft. Dan de kruiden (behalve het kaneelstokje) erbij en onder voortdurend roeren nog 1 minuut op halfhoog vuur verder bakken. Vervolgens de rijst erbij en goed mengen met het uien/kruiden-mengsel. Voeg de bloemkoolroosjes, de bouillon en het kaneelstokje toe. Laat aan de kook komen, draai de warmtebron vervolgens zo laag mogelijk en doe NU de deksel op de pan. Laat smoren tot de groenten en de rijst zacht en gaar zijn en de bouillon door de rijst is opgenomen. Dit duurt ongeveer 15 minuten. Wel af en toe even voorzichtig doorroeren, Haal het kaneelstokje eruit, meng de verse koriander (of peterselie) door het gerecht, bestrooi met het amandelschaafsel en serveer.

=================================================================================

ADOPTEER EEN DIER

Het adoptieplan is in het leven geroepen om Stichting Dierenthuis te ondersteunen in de hoge kosten van de verzorging van onze kwetsbare dieren. Katten besmet met het aids- of leucosevirus, de sukkelaars, honden met o.a. hartfalen en oude paarden. Medicatie, dieetvoer, seniorenmuesli voor de paarden, vele operaties en de verzorging kosten veel geld.

U kunt ons daarbij helpen door een dier te adopteren. Enkele keren per jaar krijgt u een bericht met foto over hoe het met uw dier gaat.

Bezoek is welkom op zaterdag om de week. Alleen op afspraak via info@dierenthuis.nl. Bezoektijden zijn van 15.00 tot 17.00 uur. Kinderen zijn welkom vanaf 16 jaar.

Het is fijn voor onze dieren om adoptanten te hebben voor wie zij extra speciaal zijn. Niet langer kansarm en ongewenst maar bijzonder.

Kijk hier voor de dieren die ter adoptie staan.

=================================================================================

=================================================================================

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.